|
|
Citruspaj
CITRUSPAJ
Surt och sött, pikant och välbekant förenas här i en frisk och fräsch citruspaj. Direkt tagen ur frysen är den härligt kall och svalkande en varm sommardag.
6 – 8 portioner
75 g smör eller margarin
2 – 2 ½ dl krossade småkakor eller söta kex,
t ex digestive
2 msk socker
Fyllning:
3 ägg
1 ¾ dl socker
1 msk rivet citronskal
1 msk rivet apelsinskal
¾ dl färsk citronsaft
2 ½ dl tjock grädde
Serveringsförslag:
Garnera med citron- och apelsinskivor.
Tips:
Pajen får en pikant smak om du använder
hälften digestivekex och hälften pepparkakor
till bottnen.
Smält matfettet och låt det svalna. Blanda de krossade kexen eller småkakorna med socker och matfett till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och grädda den i 200° 6 – 8 minuter. Låt bottnen svalna.
Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned 1 – 1 ½ dl socker i äggvitan, litet åt gången, så är det lättare att få det blandat. Vispa äggulorna med resten av sockret samt rivet apelsinskal. Pressa i citronsaft. Vispa grädden till skum. Blanda sedan grädde, äggvita och äggulesmet försiktigt.
Häll smeten i pajbottnen och sätt pajen i frysen 2 – 3 timmar. Ta fram pajen 15 minuter före serveringen och ta den ur formen.
Bella
|
|