Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Kyckling Dom Buri

4 portioner

5 dl rundkornigt ris
6 dl vatten
40 ml olja
200 g kycklingbröst, skurna i tunna skivor
2 medelstora lökar
80 ml extra vatten
80 ml japansk soja
40 ml mirin
1 tsk dashi korn
5 lättvispade ägg
2 nori blad
2 salladslökar, skurna i skivor

1. Skölj riset i ett durkslag med rinnande kallt vatten tills vattnet blir ogrumlat.
Lägg riset i en medelstor tjockbottnad gryta, häll på vattnet och koka upp på stark värme. Sätt på tättslutande lock och skruva ner så mycket som möjligt. Koka i 15 minuter. Skruva upp till mycket stark värme i 15-20 sekunder och lyft därefter grytan av spisen. Låt grytan stå i 12 minuter utan att lyfta av locket.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna på mycket stark värme och stek kycklingen under omrörning tills den är gyllene och frasig. Ställ undan kycklingen. Hetta upp stekpannan igen och lägg i löken tills den börjar bli mjuk. Häll på den extra mängden vatten, soja, mirin och dashi-korn. Rör om så att dashi-kornen löser upp sig och koka upp buljongen. Koka tills löken blir mjuk.

3. Lägg tillbaka kyckling bitarna i stekpannan och häll på äggen. Rör om försiktigt så att äggen delar sig. Sjud under lock på mycket svag värme i 2-3 minuter eller tills äggen precis stelnat. Lyft pannan från spisen.

4. Rosta norin genom att hålla bladet över svag värme och vifta framoch tillbaka i 15 sekunder. Smula sönder i små bitar.

5. Lyft över riset till en lerskål och ös försiktigt kyckling och äggblandningen över riset och strö över nori. Garnera med salladslök.

(Om det skulle vara svårt att få tag på dashi korn går det att ersätta med en fiskbuljong tärning) 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N