|
Gravad lax | Recept | Julmat | Övrig fisk Gravad laxEtt till recept på gravad lax6-8 personer 1 kg lax (helst mittbiten) 15-20 vitpepparkorn 3/4 dl salt 3/4 dl socker rikligt med färsk dill Dela laxen från ryggen i 2 bitar. Tag bort alla ben, både stora och små. Krossa nu vitpepparkornen. Blanda ihop salt, socker och pepparkornen.' Gnid in laxen med blandningen. Lägg nu den ena laxbiten med skinnet neråt och täck rikligt med grovt hackad dill. Lägg på den andra laxbiten så att köttsida kommer mot köttsida och så att den tjockaste delen kommer mot den tunnaste. Strö nu över resten av saltblandningen och strö över mera dill. Lägg på en "tyngd" på laxen och låt stå 1 ca 1 dygn. Skrapa av kryddorna och skär laxen i tunna skivor. Visa artikel Gravad LaxJätteviktigt att laxen varit fryst minst 2 dygn innan man gravar den ifall den skall serveras när den är färdiggravad. Annars måste den frysas efter gravningen innan man äter av den.Felix matte /// Anonymous Visa artikel |