Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Efterlysning av Äkta Småländsk Ostkakake recept

Jag efterlyser recept på de ostkakakor som bondmororna i Småland tillagade
med hjälp av löpe för att sedan presenteras på ostkakebordet vid större
bjudningar då det nogsamt kontrollerades vilken ostkaka som först tog
slut. Den moran var överlycklig och sken som solen!



 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Efterlysning av Äkta Småländsk Ostkakake recept | Recept | Efterrätter | Ost

Äkta småländsk ostkaka (8-10 port)

Äkta småländsk ostkaka (8-10 port)



5 liter mjölk (3%-ig eller gammaldags)

3 dl vetemjöl

1 msk ostlöpe (finns på apoteket)

3 ägg

1½ dl socker

1 dl sötmandel

3 bittermandlar

3 dl vispgrädde



Värm 4½ liter av mjölken till 37°. Vispa ut mjölet i resten av mjölken och rör ner tillsammans med ostlöpen i den ljumma mjölken. Dra grytan från värmen och låt stå 30 minuter tills blandningen har stelnat (ystat sig). Skär kors och tvärs i massan och rör om så att vasslan skiljs ut. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl.

Vispa ägg och socker. Hacka mandeln. Riv bittermandeln. Blanda samman ostmassan, äggvisp, mandeln och grädde. Häll blandningen i en smord ugnssäker form som rymmer 2-2½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen (175°) i 50-60 minuter tills den fått fin färg och är genomgräddad.



Servera ostkakan ljummen med bär eller sylt och vispad grädde.



Receptet hittades på http://hem.passagen.se/lenjoh/efter/ostkaka1.htm


Visa artikel




Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N