Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Det här brödet gör jag ofta på slattarna och blandar då sorter av mjöl hursomhelst om jag har mycket grovt försöker jag dock ha i ½-1 l vetemjöl special.
Den långa jästiden gör att brödet blir saftigt trots avsaknad av fett och mjölk. Blir lite som baugette inuti.
Brödet blir bäst om det arbetas i maskin eller med degkrokar.
Långpannebröd
2 påsar torrjäst
12 dl vatten
5 tsk salt
2,5 l mjöl gärna olika sorter.
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna, degen är kladdig, använd slickepott.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min. (till ugnen är uppe i värme)
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ”limpor”.