|
Svartbrös finskt | Recept | Bröd & Bakverk | Bröd
Låter jättegott, men,,,,kan du baka dom så plockar jag bara upp. Verkar alldeles för bökigt för en gammal gubbe ![Very Happy](https://www.receptbankenskokbok.se/images/smiles/icon_biggrin.gif)
svartbröd från Åland
ca.15 bröd
2,5l surmjölk (typ filmjölk)
2kg rågmjöl
ca.1,5kg vete o grahammjöl blandat
1pkt farinsocker
4dl sirap
1/4kkp salt (kopp)
1,2kg malt
2 pkt jäst
Dag1. värm mjölken,rör i rågmjölet. Låt stå över natten i rumstemp.
Dag2. Värm i vattenbad ca. 1h.
rör i farin, sirap, jäst, salt, malt och låt stå 1h i vattenbad.
Rör om då och då.
Tillsätt mjölet och knåda till smidig deg, jäs 1h på varm plats.
Baka ut till runda kakor, jäs 1h på plåt gärna i värmeugn.
Nagga bröden och grädda 20min 200 grader.
Värm 3/4 dl sirap, 3/4dl vatten o en klick smör,
pensla de varma bröden på båda sidor och packa i folie.
Lägg bröden i ugnen 120grader 3h.
Därefter packas brödet i tex en låda med brödets ovansida
neråt och täcks med en filt över natten. :)
|
|