Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Leverpastej

Jag undrar om det finns någon som har ett bra recept på leverpastej? Den leverpastejen vi gjorde här hemma blev så smulig, skulle vilja ha den mer krämig.



Pimpim
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

Leverpastej

Här är ett annat recept på Leverpastej



Ingredienser:

500 gr nötlever

1 medelstor gul lök

125 gr ansjovisfilé (gärna på burk)

2 ägg ½ msk salt

½ dl vetemjöl

1 krm svartpeppar

½ krm askorbinsyra

1½ dl vispgrädde







--------------------------------------------------------------------------------





Börja med att skära levern i bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg nu lever, lök och ansjovis(utan spad) i en mixer eller mal 2 gånger på en köttkvarn. Tillsätt ägg, mjöl, salt, peppar, askorbinsyra och grädde. Mixa nu så att allt blandas eller arbeta ihop i en skål. Häll smeten i en väl smord form och täck med folie. Grädda leverpastejen i ugnen i 175 grader i ungefär 1 timme. Låt pastejen kallna i formen. Stjälp upp och den är nu klar att servera.

Webmaster Jim Admin



Re: Leverpastej

="Pimpim"
Jag undrar om det finns någon som har ett bra recept på leverpastej? Den leverpastejen vi gjorde här hemma blev så smulig, skulle vilja ha den mer krämig.






Ett som gjorts i skolan är ur "Vår kokbok" och heter Danska Leverpastej:



ca 200 gram späck

vatten, salt

ca 400 gram ungnötlever

1 medelstor gul lök

1½ dl mjölk

8-10 ansjovisfiléer

1 tsk salt

1-2 krm svartpeppar

1 tsk mejram

½ dl vetemjöl

2 ägg



Formar:3 st à 6 dl, el 1 st på 1½ liter

Ugn: 200 grader



Skär bort ev svål och skär späcket i bitar. Koka dem 10-15 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt/liter vatten).

Tag bort ev. blodkärl och hinnor på levern. Skär i mindre bitar. Lägg bitarna i späckkastrullen så levern blir varm, ca 5 minuter. Häll av spadet.Skala och skär läken i mindre bitar och värm mjölken.

Med matberedare: Använd stålkniv. Lägg i alltsammans utom mjölken och finfördela allt. Späd med den varma mjölken medan maskinen blandar och kör till smeten är helt slät. Den blir ganska tunn, men pastejen får rätt konsistens vid gräddningen.

Har du en mindre mixer gör du på samma sätt, fast med en halv sats åt gången.



Häll smeten i väl smorda foramr. Ställ i en långpanna och täck med folie och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna, i långpannan.

Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor form ca 1 timme. Tag av folien mot slutet så pastejen får lite färg.

Tag upp formarna ur vattenbadet och låt pastejen svalna innan den stjälps upp.

Ungfan





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N