Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

ostkaka

:P undrar om någon har recept på äkta hälsingeostkaka har tyvärr tappat bort mitt men den ska vara utan mandel och ätas med saftsås.


 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

Ännu ett recept på Hälsingeostkaka

Hälsingeostkaka

Som Mildred Hansson på gården Åkre i Segersta gjorde den:



10 liter mjölk, värmes till 37-38 grader

10 msk vetemjöl (2 dl)

1 dryg msk ostlöpe



Mjölet, utrört i lite av den varma mjölken iröres i resten av mjölken (ev. 1 ägg till redningen). Rör så det blir ordentligt blandat. Sen ostlöpen, då får man börja röra sakta och försiktigt. Efter 15-20 minuter har den löpt. Låt stå ca 20 min så ostmassan sjunker och man kan hälla av en del vassla. Ös upp i en sikt klädd med silväv. Låt stå och rinna av tills massan känns stadig. Lägga över i en smord 3 liters form. Grädda i vattenbad 225 grader minst 1 1/2 timme. Lyft av ”skoven” då en halv timme återstår och öka till 250 grader. Ös då och då av vassla med en sked. Låt kakan kallna innan den stjälps upp. Sitter den fast? Värm då på spisen, så släpper det. På 14 liter mjölk blir det 3 kg. Man räknar med 1 liter/person.



Servera saftsås till ostkakan. Beräkna 2 dl/person.



Receptet hittades på http://www.bockensvanner.se/halsingland.html




Hälsingeostkaka

Hej, Hittade detta receptet på ICAs hemsida, hoppas det är rätt.



/Lovisa



*************************************



Hälsingeostkaka



2½ l gammeldags mjölk

3/4 dl vetemjöl

½ msk ostlöpe (Apoteket)

½ paket saffran (à ½ g)



Värm mjölken till 37°C. Rör ut mjölet med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken och rör om. Rör ner ostlöpen och låt stå 1 timme. Sila massan genom silduk, se tips, över natten i kylskåp. Häll massan i en rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i vattenbad med aluminiumfolie över formen i 250°C i 1 ½ timme. Ostkakan är klar när den är fast, även på mitten. Låt svalna. Häll av ev vätska. Pensla ytan med saffran utrört i lite vatten. Ställ kallt. Servera med hjortronsylt.



Tips! Sila av ostmassan genom att fukta en tunn kökshandduk. Lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en stor skål. Häll massan i durkslaget och låt den rinna av.



Ostkakan kan frysas.



Receptet är från ICAs hemsida (Buffé nr 1 2002, sid 9 )






Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N