Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Chokladkaka med Fingermarie kex??

När jag var liten gjorde alltid min mormor någon typ av chokladkaka som innehöll fingermariekex? Är det någon som vet vad kakan kan tänkas heta och hur man gör den. Radiokaka?? Kan det vara så den heter? :roll:

Mvh
Jen



Jen
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

Hej! Det finns tydligen flera varianter av radiokakan. Det som Oldwolfie lagt in är nästan lika som det jag har, bara det att mitt innehåller mindre socker. För min del föredrar jag mindre socker, de flesta recept går alldeles utmärkt att minska sockermängden i.

250 g kokosfett

2 ägg

3 dl florsocker ( har inte provat, men det skulle nog gå att minska till 2 dl)

1 dl kakao ( enklare med kakaopulver än blockchoklad)

1 paket kex, typ Marie



Tillredningen lika som de andra recepten.



Så till namnet: Såväl jag som min bror som växte upp på femtiotalet har för oss att den hette så för att skivorna såg ut som en radio framifrån. Dagens unga som ofta inte sett sådan radioapparat gör inte lika enkelt den kopplingen. Nyligen hörde jag en ung flicka påstå att det var för att receptet första gången spreds via radio. Mot detta kan anföras att då skulle det vara många kakor som hette så. Very Happy




Hej på Er!



Igår satt jag o maken och njööööt av denna goda kaka! Mmm precis som när mormor gjorde den när jag var liten. Tack för alla fina recept på kakan!!



Mvh

Jen

Jen



Radiokaka på blockchoklad

Radiokaka 10 portioner



2 ägg

3 dl florsocker

200 g mörk blockchoklad

150 g kokosfett

180 g små barnkex eller fingerkex



1. Klä en avlång bakform med folie eller plastfilm.

2. Smält kokosfettet och blockchokladen i en skål i mikron, eller på mycket svag värme i en kastrull på spisen.

3. Vispa äggen och florsockret vitt och pösigt, blanda i chokladsmeten.

4. Bred ett lager chokladsmet i botten på formen. Lägg ett lager kex ovanpå smeten.Varva sedan chokladsmet och kex tills det är slut. Sista lagret ska vara chokladsmet.



Ställ i kylskåp minst sex timmar, servera i 1,5 cm tjocka skivor.



Lycka till!



/My©

/// My©


blir det nån radiokaka nångång då??

Recept 50-tal







--------------------------------------------------------------------------------



Radiokaka



Ca 25 kex, söta kex typ Marie-kex, fast de bör vara fyrkantiga

250 g kokosfett

2 ägg 4 dl florsocker

5 msk kakao



Smält kokosfettet långsamt på svag värme och ställ kastrullen åt sidan. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt kakaon. Rör försiktigt ner det smälta kokosfettet som måste ha hunnit svalna.Är det för varmt kan smeten skära sig.



Klä en avlång bakform med smörpapper. Lägg ett lager chokladsmet i botten, täck detta med ett lager kex och fortsätt att lägga smet och kex i 3-4 lager. Avsluta med chokladsmet.



Ställ formen kallt tills smeten har stelnat. Stjälp upp kakan och servera i tunna skivor.



Den här kakan som ju består av köpta kex och is-choklad var mycket populär. Den kallades ofta radiokaka. Är det någon som vet varför? (Receptet finns nerskrivet i en privat receptsamling).

oldwolfie



Re: Chokladkaka med Fingermarie kex??

[quote"Tinaz"]Ja har för mig att kakan heter Radiokakan



Vem minns inte Radiokakan. Min mor gjorde den ofta till lördagsfikat Very Happy . Tror den hette radiokakan för att när man skar en skiva, så såg det ut som framsidan på en gammal radiomottagare.

Yin o Yang



Ho Ho jag får ju nästan en nostalgitripp

Eva St



Tusen tack ska ni ha! Very Happy

Jen



Re: Chokladkaka med Fingermarie kex??

Ja har för mig att kakan heter Radiokakan, detta recept har jag hittat på nätet en gång i tiden som liknar det du skriver om.



1 paket Fingermarie

250 g kokosfett

2 ägg

4 dl florsocker

1 dl kakaopulver



Smält kokosfettet långsamt på svag värme och ställ kastrullen åt sidan.

Vispa ägg och socker poröst och tillsätt kakaon.

Låt fettet svalna något, annars kan det skära sig. Blanda ner kokosfettet skära sig.

Klä en avlång bakform med smörpapper. Lägg ett lager chokladsmet i botten, täck detta med ett lager kex och fortsätt att lägga smet och kex i 3-4 lager. Avsluta med chokladsmet.

Ställ formen kallt tills smeten har stelnat. Stjälp upp kakan och servera i tunna skivor.

Tinaz



Ischoklad

100 g kokosfett

150 g mörk blockchoklad

1 ägg

1,5 dl florsocker

(Rice krispies, flingor och russin)



Smält kokosfett och blockchoklad i en kastrull och rör ner ägg och florsocker som du redan har vispat pösigt. Sen är det bara att lägga ut en massa små former på en plåt och fylla dom med olika saker som till exempel flingor, russin eller varför inte mariekex. Häll över chokladsmeten och ställ in i kylskåpet så det stelnar.

hittade på nätet



jag kommer då du gjort en sats o provsmakar :lol: :lol:

oldwolfie



bergis kan man götra den med ischokladrecept som man sen häller över o varvar med mariekex

nu e de bara att leta efter ett sånt ischokladrecept ju

:lol:

oldwolfie



JAAA det är precis den jag menar!! Very Happy

Men vad heter den och hur tusan gör man den??



Jen

Jen



får ett minne av att min mormor gjorde nåt liknande

me mariekex o så nån ischocklad'

o så skar man till skivor av det hela som jag tror hade stelnat i en rak sockerkaksform

munnen börjar bli sugen på den kakan

men hur man gjorde vet inte jag heller

oldwolfie





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N