Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

MAT/Tinas Berliner munkar

MAT/Tinas Berlinermunkar

1,75 dl mjölk
25 g jäst
4 dl specialvetemjöl

4 dl specialvetemjöl
8 äggulor
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 st apelsin eller citron, rivet skal från (kan uteslutas)
150 g mjukt smör

2 l matolja till fritering
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel att rulla de friterade munkarna i

Vaniljkräm
1 skårad vaniljstång
5 dl mjölk
5 äggulor
1,5 dl socker
3 msk maizena
0,5 dl punsch (kan uteslutas)

Munkarna: Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölet lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20 - 30 minuter. Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1 (häll i mjölet och smöret lite åt gången). Arbeta degen tills den blir elastisk och glansig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20 - 30 minuter. Tryck till med knogarna på den jästa degen så att den faller ihop och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter under plastfilm. Dela degen i bitar (ca 25 g vardera) och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en mjölad handduk. Täck dom men en annan handduk och låt dom jäsa till dubbel storlek i en timme. Fritera munkarna i 180-gradig olja två minuter på varje sida. Tag upp munkarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Rulla munkarna i socker- och kanelblandningen. Fyll en sprits med vaniljkräm och tryck in lite kräm i de nygräddade munkarna.

Vaniljkräm: Koka upp mjölken och vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken över äggsmeten och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka under kraftig vispning tills den blir tjock (4-5 minuter). Sila krämen och låt den svalna under plastfilm. När den har svalnat smaksätts den ev. med punsch.

Munk Receptet är från Mat med Tina 7.8 2004 (hittade det på nätet...)



 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N