Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Friterade- äppelringar kycklingvingar bananer räkor scampi

Hej!
Vi fick en fritös i julklapp men hittills har vi bara gjort pommes frites i den. Är det någon som har recept på t. ex friterade räkor eller något annat smaskigt? Använder man samma smet till olika slags rätter eller brukar det vara olika?
/Chokladpralinen :roll:



 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

På det flesta "välsorterade" affärer kan du köpa färig frityrsmet i förpacning som man bara blandar med vatten. Kan användas till det mesta; kött, kyckling, lök, ananas, bananer.....

elleave



Hej! Tack snälla för recepten! Det ska bli spännande att prova!

Very Happy

/Chokladpralinen




Här kommer några recept på friterat. Man kan göra egen frityrsmet eller köpa en mix som blandas med vatten. På förpackningen står det en del recept.

Fritera gärna några örter t.ex persilja eller basilika som garnering av maträtter eller drinkar. Skölj bara av örterna och torka dem noga annars stänker det het olja, och doppa dem snabbt i varm olja.

När du hittat en frityrsmet som du tycker om kan den användas till flera rätter, kryddningen kan varieras.

Smaklig måltid.



Friterade äppelringar

4 portioner

Härligt frasiga äppelringar som är goda tillsammans med en klick vispgrädde. För extra vuxensmak, låt dem marinera en stund i calvados. Annars går det bra med äppeljuice. 4 gröna äpplen

4 msk calvados eller äpplejuice

1 dl strösocker



till frityren:

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 dl ljust öl

2 msk Mjölk 3%

neutral olja till fritering



till servering:

2 dl Vispgrädde





Skala och skiva äpplena. Vänd skivorna i juice och socker och låt dem dra kallt minst 1 timme. Sikta under tiden ned mjöl och salt i en bunke och vispa försiktigt ned öl och mjölk till en slät smet. Täck bunken med plastfilm och ställ kallt i minst 30 minuter. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Doppa äppelskivorna i frityrsmeten och fritera ett par skivor åt gången i oljan. Låt dem koka cirka 1 minut på varje sida. Fiska upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Sikta florsocker över äppleskivorna vid servering. Servera med en klick vispgrädde.





Friterade kycklingvingar i jordnötsås

Tid ca 1 dygn med marinering

Du behöver: ca ett kilo kycklingvingar

en halvliter rödvin

balsamvinäger

soya och kryddor

något att fritera i

frityrsmet. (jag köper färdig...erkänns jag orkar inte göra den)

jasminris

Till jordnötssåsen:

Jordnötssmör

Red currypaste(finns i orientaliska affärer)

fisksås (bongs räkfond går också bra)

Kokosmjölk



Tina kycklingvingarna.

Tag en stor kastrull. Häll i vinet samt en 3dl vatten,salt, peppar.

Koka vingarna däri under ca fem minuter

Blanda soya, salt, socker, balsamvinäger, piripiri, vitlök,chilipulver med litet av kokvätskan och

gör en marinad som är STARK.

Lägg i vingarna och låt stå kallt under natten.

Jordnötssås:

Värm en panna till mediumvärme och lägg i LITE olja.

Klatta i ett par matskedar jornötssmör, ett par droppas fisksås/fond och en matsked currypaste.

Vispa runt kraftigt och späd med kokosnötsmjölk till du får en angenäm konsistens på såsen.

Lägg i litet soya....klart

Såsen skall vara litet sötstark och krämig.

Gör frityrsmeten som det står på paketet. Om du vill kan du lägga i lite extra kryddor i smeten.

Fritera vingarna tills smeten antagit en gyllenbrun färg. Servera med såsen och en skål Jasminris.





Friterade bananer

4 port

3-4 bananer halverade på längden och sedan skurna

på mitten.

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl

2 dl kallt vatten

1 msk bakpulver

Blanda allt till en smet.

Till fritering:

5-7 dl olja eller kokosfett

Värm till 180gr i wok eller kastrull eller fritös

Gör så här -

Doppa bananerna i smeten. Hetta upp oljan och lägg

i några bananbitar åt gången. Fritera tills bananerna fått en guldbrun färg. Låt dom sen rinna av på galler. Sikta över

lite florsocker.

Servera med sirap och vaniljglass

Mums !





Friterade Räkor



1 dl ljummet vatten (byt ut ½ dl vatten mot sodavatten eller öl om du har)

2 msk olja

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 hårt vispad äggvita



Blanda allt utom uppvispade äggvitan som vänds ner sist.

Smeten räcker till ca 500 gram oskalade räkor.

Skala räkorna och doppa i frityrsmeten och fritera i olja ett par minuter eller tills fin färg.

Servera med ris, sweet chilisås och creme fraich med pressad vitlök och en sallad.





SCAMPI FRITTI (Friterade havskräftor)

Frityrsmet:

1 dl vetemjöl,

1 ägg,

1 dl öl,

1 msk matolja.



Till fyra portioner används 20 råa havskräftor och matolja till fritering.

Klipp upp skalet och ta ut stjärtarna så hela som möjligt. Strö lite salt över. Blanda mjöl, äggula och öl till en slät smet. Rör ner matoljan. Vispa äggvitan hårt och vänd ner den. Hetta försiktigt upp matoljan i en frityrgryta till 180 grader. Doppa kräftstjärtarna i frityrsmeten och lägg ner dem, några år gången och fritera dem gulbruna. De behöver koka 2-3 minuter för att bli färdiga inuti. Vänd dem med hålslev. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Chilisås, Rhode Islandsås och majonäs är gott till scampi fritti.

brittmarie





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text