Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Holländare!!!

Min Pappa har tjatat om holländare som man kunde köpa på caféer förr i tiden....

Bakat på gamla kaksmulor och sockerkaka?? Ska vara stora bakelser av något slag?!! Och ibland hade man glasyr på....

Är det någon i detta avlånga land som har ett recept att dela med sig vore jag tacksam!!!

Har hör talas om dessa bakelser nu i 30 år och skulle vilja göra han glad genom att baka dessa!!! Vore evigt tacksam om någon kunde hjälpa mig!!! Kanske någon känner en gammal konditor som vet vad detta är!!!

Mvh Milla



 

 
 
 

  Holländare!!! | Recept | Övrigt | Efterlysningar

Holländare

Holländare var en blandning mellan kaka och muffins förmodligen gjord på kaksmulor eller skorpmjöl. Smakade lite av pepparkaka och toppad med vit glasyr. Ingen mördegsbotten, påminner om Runebergstårta till utseendet.
/// Gudrun


Holländare

Holländare Recept:

Ingredienser:
Mördeg
2 ½ dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
3 msk strösocker
1 äggula
Kakdeg
300 g färdig tårtbotten eller sockerkaka
2 ägg
200 g rumsvarmt smör
150 g strösocker
½ tsk hjorthornssalt
1 msk kanel
Glasyr
2 dl florsocker
Ca 2 msk vatten

Instruktioner:
Ugn 180 grader.

Mördeg:
Nyp samman ca 2 dl av vetemjölet med det rumsvarma smöret och socker i en bunke. Arbeta samman ingredienserna med händerna. Tillsätt äggulan och resten av mjölet. Degen ska bli smidig, inte smulig. Därför tillsätts inte allt mjöl på en gång.
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Ta ut rundlar med hjälp av ett dricksglas. Lägg dem i botten på stora muffinsformar.

Kakdeg:
Smula ner tårtbotten i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Rör om väl. Kavla ut till en ca 1½ cm tjock platta och ta ut rundlar med hjälp av ett dricksglas. Lägg dem i muffinsformarna.
Grädda ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakorna svalna. Rör samman ingredienserna till glasyren och glasera kakorna med den.

/// Lisa


Holländare recept

Här finns recept:
https://www.matklubben.se/recept/hollaendare-16657

/// Birthe


Holländare

Detta var på 50-talet. Huset där bageriet låg är rivet för länge sedan. Har frågat men ingen konditor känner igen kakan Holländare.
Berith

/// Berith


Holländare

Kommer ihåg kakan från ett bageri Järnvägsgatan i Strängnäs. Mördegsbotten, deg blandat med kaksmulor tror jag. Mycket god.Söker receptet...
/// Berith


Hittade detta på nätet. Inget recept men kanske ger en uppfattning om vad det är.



"Holländare

en sorts bakelser af mördeg med smör, socker, finhackad mandel, ägg och finstötta skorpor."



från Nordisk familjebok på

http://runeberg.org/nfcp/0242.html



Väcker det några minnen hos nån?






Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N