|
|
Croissanter
5 dl vetemjöl special (Det blir inte alls så luftigt med vanligt vetemjöl)
1/2 paket jäst
1 tsk salt
1,5 dl kall mjölk
1 ägg
100 g smält smör
Blanda ut jästen i den kalla mjölken, tillsätt saltet och ägget.
Häll i mjölet och arbeta till en geggig deg.
Låt degen vila i 30 min.
Upprepa följande 5 - 10 gånger,det blir frasigare ju mer man viker:
kavla ut tunnt, pensla på det smälta smöret, ställ i kylen i ca 2-5 min, ta ut och vik ihop 2 eller 3 dubbelt. Vrid ev. ett kvarts varv före varje kavling.
Sista gången kavlar man ut, skär kvadrater med ung. 15 cm sida och delar till trianglar längs diagonalen.
Rulla ihop trianglarna från den raka sidan till criossantliknande horn.
Låt jäsa på en plåt, ev. i kylskåpet över natten.
Grädda 5 - 10 min i 225°.
|
|