|
|
SUSHIRIS
SUSHIRIS till 4 personer
4 dl Japanskt ris
6 dl Vatten
2,5 msk
2,5 msk Sushivinäger
Först börjar man med att "skölja / tvätta" riset. Det enklaste är att tvätta riset i en bunke eller i en kastrull. Häll rikligt med kallt vatten i bunken / kastrullen och rör om riset med handen. Efter varje "tvätt" häller du ut det använda sköljvattnet och häller på nytt. Du byter sköljvattnet 5-7 ggr eller tills att sköljvattnet inte blir grumligt längre.
För att riset skall "svälla" och bli fylligt, låter man riset "stå" i c.a. 30 minuter i rikligt med kallt vatten.
Sila bort vattnet och häll riset i en kastrull. Därefter kokar du riset i 6 dl kallt vatten (till 4 dl ris). Japanskt ris skall inte kokas i saltat vatten.
Koka riset under lock i 10 minuter.
Efter riset har kokats, låt det stå under lock i ytterligare 5-10 minuter.
Blanda sushivinäger och riset med en träslev. Låt sushiriset svalna i en stor skål och täck den sedan med en fuktig handduk. Om du sköljer träsleven i kallt vatten så klibbar riset inte lika lätt fast.
OBS! Ris som blandats med risvinäger får varken förvaras i sval eller kylskåp. Det som blir över måste kastas. Anledningen är att när man blandar vinäger och socker med riset, sätter man igång en jäsningsprocess. Denna jäsning gör att man inte skall äta sushi nästa dag. Däremot går det bra att skölja fisken, grönsakerna, skaldjuren e.t.c i kallt vatten, torka dem med papper och sedan förvara dem i kylskåpet.
|
|