Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Gör så här:
Häll upp salt och mjöl på ett bakbord och blanda väl, hacka i matfettet och tillsätt vattnet, lite i taget. Knåda ihop degen och forma till en rulle med ca 5 cm i diameter. Skär rullen i ca 2 cm breda skivor. Forma bullar av skivorna och kavla ut dem på mjölat bord till cirklar. Lägg degcirklarna på varandra med lite mjöl emellan, på takpannevis. Täck med en handuk och låt vila 30-40 minuter.
FYLLNING: Koka riset i 3 dl vatten med lite salt tills vattnet nästan kokat in. Tillsätt mjölken och låt gröten puttra ca 30 min. på svag värme under lock. Lägg en klick fyllning på varje degcirkel. Vik upp kanterna runt om fyllningen lite grann och "rynka" kanterna mot fyllningen som när man rynkar en kjollinning. Sätt ugnen på 275-300°. Grädda pirogerna mitt i ugnen 5-10 min.
Smält lite smör och rör ut med vatten. Så snart de varma pirogerna kommer ut ur ugnen penslas de med smörvattnet.
Servera pirogerna varma med kallt äggsmör: Blanda 2 hårdkokta hackade ägg med 100 g smör eller margarin.