Recept

Du måste vara inloggad för att få tillgång till
"Din Kokbok"

Klicka här för att "Logga in"

Klicka här för att "Bli medlem" Helt gratis!


 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

FYLLD LAXSCHNITZEL MED CIDERSMÖRSÅS

FYLLD LAXSCHNITZEL MED CIDERSMÖRSÅS

600 gram laxfilé; 2 tunna skiv/pers
1 stycken äpple, grönt,syrligt
0,5 tesked salt
1 aning vitpeppar
olja; till pensling
-----------------------------------
--- CIDERSMÖRSÅS ---
2 deciliter äppelcider; torr
2 matskedar äppelcidervinäger
1 tärning fiskbuljong
0,5 deciliter créme fraîche
100 gram smör; mjukt
0,5 kryddmått cayennepeppar
0,5 deciliter gräslök; hackad

Köper du din lax i saluhall eller butik med manuell betjäning i fiskdisken,
kan du kanske få dina laxschnitzlar tillskurna direkt. Alternativet är att
du köper en bit laxfilé och skär själv. Då har du god hjälp av en s k
laxkniv - en långsmal, tunn kniv med vågaktiga fördjupningar på sidorna på bladet närmast eggen. Detta får inte förväxlas med det sågtandade
knivbladet som har helt andra fördelar och egenskaper. Laxknivens
vågmönstrade knivblad gör att laxskivan släpper bättre från bladet under
trancheringen. Detta gäller både när du skär upp färsk, gravad, rimmad
eller kallrökt lax i tunna skivor. Saknar du nämnda laxkniv men har en vass och bra kockkniv går det hyggligt bra att skära laxschnitzlar med den
också.
Gör så här:
1.
För att få så stora laxschnitzlar som möjligt bör man börja en bra bit
uppe på filén och skära bort en bit snett ner mot skinnet. Sedan kan man
skära ut stora fina schnitzlar; viktigt är att hålla kniven rätt vinklad
hela tiden så att inte skivorna blir mindre efter hand.
2.
Sätt ugnen på 200 . Lägg ut 4 av laxskivorna på en lätt smord ugnsplåt.
Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Förväll äppelskivorna
15-30 sekunder i kokande vatten. Fördela äpplet på laxskivorna.
3.
Täck nu äpplet med de resterande laxskivorna och krydda laxpaketen lätt med salt och en aning peppar. Pensla laxen med olja och baka den ca 5 minuter i mitten av ugnen i samband med serveringen. Förbered tillbehören.
4.
Cidersmörsåsen: Mät upp cidern och vinägern i en kastrull och smula i
fiskbuljongtärningen. Koka upp och tillsätt creme fraichen under vispning.
Koka ihop det hela tills 1 dl återstår.
5.
Vispa nu slutligen i det mjuka smöret klickvis och smaka av såsen med ev
salt och en aning cayennepeppar. Tillsätt gräslöken och såsen är klar för
servering. Spara några hela gräslöksstrån till garnering.
6.
Fördela de äppelfyllda nybakade laxschnitzlarna på heta tallrikar och slå
cidersmörsåsen omkring. Garnera med räkor, gräslöksstrån och små varmabroccolibuketter. Bjud nykokt pressad potatis eller kokt ris till.
4 portioner



Husse
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N