Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Grovt kolhydratfattigt rågbröd 220/200° längre jäsning= lägre fytinsyra
1 dl linfrö 2 dl rågkärnor blötlägg frön och korn, ej
1 dl bovetekärnor spiskummin, i några timmar. Lös upp jästen i
1 dl hampa lite kallt vtn. Blanda surdeg, jäst, honung m
1 förp rågsurdeg filmjölk.Blanda ner de blötlagda avrunna
½ pkt jäst kornen och kärnorna. Häll i assistent eller stor
5 dl vetegluten bunke. Blanda mjöl m gluten och spiskummin,
5-7 dl grovt rågmjöl salt. Blanda ner mjölblandningen i det övriga
0,7 l fil under gång eller omrörning. Det ska vara
1 tsk honung kladdidgt. Ta mer rågmjöl vid behov= ska gå
2 ½ tsk salt ihop men ej okladdig. Jäs till dubbel storlek, ca
1 msk rostada spiskumin 3-6 timmar. Grädda ca 40-60 min beroende på
formens/formarnas storlek. 1dl vtn i långpanna under vid insättning ger hårdare skorpa