|
|
Mandelpaj med krusbär
MANDELPAJ MED KRUSBÄR
Krusbär är saftiga och har frisk smak. Här har vi bakat en smulpaj med mandel och färska, röda krusbär. Naturligtvis kan man använda krusbärssylt eller kompott i stället för färska bär, men minska då sockermängden i pajdegen till hälften.
4 portioner
1 l krusbär
2 dl sötmandel
2 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 tsk kanel
150 g smör eller margarin
smör eller margarin till formen
Gott att äta till:
Lättvispad grädde eller mjukrörd glass.
Tips:
Extra festlig blir pajen om man droppar
litet konjak eller likör över den.
Snoppa och skölj först krusbären. Låt dem rinna av.
Mal mandeln. Blanda mandel, mjöl, socker och kanel. Finfördela matfettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna. Det ska bli en grynig massa. Häll krusbären i en smord, ugnssäker form. Strö smuldegen ovanpå. Grädda pajen i 200° ca 25 minuter eller tills den är vackert brun på ytan och krusbären mjuknat och saftat sig.
Servera gärna pajen ljummen.
Bella
|
|