Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Gravad lax

Till 3-4 personer:
1 liten sida lax (600g)
½ msk farinsocker
½ msk socker
½ msk grovt salt
1 knippe finklippt dill

Lägg laxen med skinnsidan nedåt och rensa den. Pricka köttet grundligt med gaffel och strö på farinsocker, socker och salt jämnt. Täck fisken med smörpapper och ställ den kallt i minst 12 timmar. Ta ut och häll bort vatten. Strö dill över och låt stå ett par timmar i kylskåpet innan den skärs upp. Servera med god senapsdressing och bröd.



Husmor
 

 
 
 

  Gravad lax | Recept | Julmat | Övrig fisk

Gravad lax

Ett till recept på gravad lax



6-8 personer

1 kg lax (helst mittbiten)

15-20 vitpepparkorn

3/4 dl salt

3/4 dl socker

rikligt med färsk dill









Dela laxen från ryggen i 2 bitar. Tag bort alla ben, både stora och små. Krossa nu vitpepparkornen. Blanda ihop salt, socker och pepparkornen.' Gnid in laxen med blandningen. Lägg nu den ena laxbiten med skinnet neråt och täck rikligt med grovt hackad dill. Lägg på den andra laxbiten så att köttsida kommer mot köttsida och så att den tjockaste delen kommer mot den tunnaste. Strö nu över resten av saltblandningen och strö över mera dill. Lägg på en "tyngd" på laxen och låt stå 1 ca 1 dygn. Skrapa av kryddorna och skär laxen i tunna skivor.

gulli G



Gravad Lax

Jätteviktigt att laxen varit fryst minst 2 dygn innan man gravar den ifall den skall serveras när den är färdiggravad. Annars måste den frysas efter gravningen innan man äter av den.



Felix matte

/// Anonymous




Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N