|
|
Torkade marinerade tomater (ca 100g torkade utan marinad)
1 kg tomater
4-5 vitlöksklyftor
2 msk dragon
2 msk basilika
1 tsk svartpepparkorn
1 msk havssalt
1½-2 dl olivolja
Sätt ugnen på 90° .
Skölj och torka av tomaterna.
Skär varje tomat i 4-8 klyftor, beroende på tomatens storlek, riktigt små tomater kan halveras.
Lägg dem med skalsidan nedåt på en plåt.
Sätt in i ugnen med luckan lite på glänt.
Vänd tomathalvorna efter 3 tim och låt dem torka ytterligare 2- 3 timmar.
Vänd ytterligare några gånger under tiden.
Torka tills de är hopskrumpna och nästan helt torra. Får de torka för länge blir de mörka och hårda.
Skala vitlöken och skär i halvor.
Varva tomaterna med vitlöksklyftor, kryddor och salt i en väl rengjord burk.
Häll på så mycket olja att det täcker.
Sätt på lock och låt tomaterna marinera några dygn.
Tomaterna är hållbara 3-4 månader i kyl.
var noga med att tomater och kryddor är täckta av olja hela tiden, fyll på mer olja om det behövs.
|
|