|
|
Mjuk kaka med säsongens frukt
MJUK KAKA MED SÄSONGENS FRUKT
Körsbär eller plommon, hallon eller blåbär, eller kanske persikor eller björnbär – det här receptet kan användas till olika frukter och bär. Plommon eller nektariner går också bra. Kakan blir alltid saftig och litet tung.
1 kaka
8 – 10 mogna fina plommon
eller
4 nektariner/persikor
eller
1 l körsbär
eller
¾ l blåbär
eller
¾ l hallon
100 g smält smör eller margarin
3 ägg
2 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 – 3 msk florsocker att pudra över
Kärna ur plommonen och skär dem i fjärdedelar på längden. Eller skala och skiva persikor i tjocka skivor. Eller skär nektariner (som ju inte skalas) på samma sätt. Eller kärna ur körsbären. Ställ frukten åt sidan.
Smörj och bröa en rund sockerkaksform, ca 22 cm i diameter. Smält matfettet och ställ åt sidan så länge. Värm ugnen till 175°.
Vispa ägg och socker tills det pöser – det tar minst 3 minuter med elvisp och ca 10 minuter om man vispar för hand. Tillsätt det smälta, avsvalnade matfettet och rör sist ned vetemjölet. Lägg ut frukten i en cirkel i botten av den smorda formen eller lägg den litet huller om buller. Häll försiktigt smeten över frukten och grädda ganska långt ned i ugnen 35 – 45 minuter. Låt den färdiggräddade kakan svalna innan den stjälps ur sin form. Sikta över florsocker.
Bella
|
|