|
|
Jonnas Vetelängd
50 g jäst
5 dl grädde eller mjölk
200 g smör eller margarin
1 kryddmått salt
2 dl socker
(2 tsk sött kardemumma)
1 ägg
1 1/2 l vetemjöl
PENSLING: 1/2 ägg
Pärlsocker och hackad sötmandel
Smält fettet. Häll på mjölken och ljumma den.
Smula jästen i degbunken och rör ut den med mjölken och fettet.
Lägg sedan till salt, socker, (kardemumma) och ungefär hälften av mjölet samt ägget. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta tills degen blir seg, smidig och blank. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek(ca 40 min).
Kavla ut degen på mjölat bord(du får nog dela degen i 4 delar).
Smöra och strö socker och kanel eller socker och vanilj socker (som små vetebullar) rulla ihopp och klipp på rullen.
|
|