|
|
VÄSTERBOTTENSLAX MED LJUMMEN POTATISSALLAD & ROMSÅS
VÄSTERBOTTENSLAX MED LJUMMEN POTATISSALLAD & ROMSÅS
600 gram laxfilé; skinn-och benfri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2-3 msk vetemjöl
1 uppvispat ägg
125 gram västerbottensost; finriven
1 msk smör; till stekning
- POTATISSALLAD-
600 g färskpotatis
200 g färsk grön sparris
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl hackad dill
1/2 tsk salt
-ROMSÅS-
2 dl gräddfil
100 g löj- eller sikrom
1 dl gräslök; fint skuren
1 krm salt
1/2 krm nymald peppar
Du behöver inte ugn utan laxen kan också steka färdigt i pannan på
svag värme.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i
lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på
sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen
ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i
kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och
peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt
om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en
panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medel-
stark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan
helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är
nystekt eller har kallnat.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör till-
sammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och
smaka av med salt.
6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.
4 pers:
|
|