Recept

 
     
Kommentarer
Spara Recept
 
   

Bondbönsvälling

Finns det någon som har ett recept på bondbönsvälling så tar jag tacksamt emot det.

brittmarie

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

bondbönsvälling recept

Ärtvälling

4 dl vatten
1 tsk salt några korn socker
½ l färska gröna åkerärter små
nygallrade morötter i slantar
ca 100g 7 dl mjölk 3 msk vetemjöl + 1 dl mjölk

Koka upp vatten med salt och lite socker. Lägg i åkerärterna och koka dem i 5 minuter. Har man tillgång till nyskördade morötter, kan de kokas i slantar tillsammans med ärterna. Slå på mjölken och låt vällingen stå och dra 15 minuter vid sidan av plattan. Rör ihop vetemjölet med 1 dl mjölk till en redning. Koka upp vällingen och slå i redningen under omrörning. Låt koka 3-5 minuter.

Ur boken Uppländsk undfägnad från Upplandsmuseet.

Ärtvälling och bondbönsvälling var vanliga maträtter under eftersommaren. Andra årstider var man hänvisad till torkade ärter och bönor. Konserveringstekniken gjorde det möjligt att äta kokta färska ärter mitt i vintern

oldwolfie





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N
     
   
 
 
 






Ta en tur i min underbara värld...   ->