|
|
Sommarskorpor
Sommarskorpor
150 gr margarin
5 dl lättmjölk
50 gr jäst
10 dl fyra sädesslag
3-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
Smält fettet. Tillsätt mjölken och låt den bli 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och alla övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 45 min. Ta upp degen på bakbord och arbeta den lätt. Dela degen i 5 bitar, rulla dem till smala längder och lägg dem på smord plåt.
Pensla lite olja på sidorna av längderna så de inte fastnar i varann under jäsningen. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt in plåten i 250°, sänk genast till 200o och grädda ca 20 min. Låt längderna svalna på galler under bakduk. Dela dem på längden och skär dem till smala eller breda lång- skorpor. Lägg dem på plåtar. Rosta skorporna i 200° tills de får lite färg.
Eftertorka sedan i 75 – 100° 1 1/2 - 2 timmar. (Två plåtar kan stå i ugnen samtidigt, låt dem byta plats efter halva tiden.)
|
|