|
|
Röd gryta med fläskkött
RÖD GRYTA MED FLÄSKKÖTT
Detta är en fantastiskt god gryta lagad på bogfläsk, som först får marinera i en blandning av apelsin- och citronsaft samt kryddor. Rätten blir utmärkt som bjudmat, inte särskilt dyr och mycket lättlagad.
Ca 6 portioner
Ca 800 g benfritt bogfläsk i skivor
saft av 2 apelsiner
saft av 1 citron
1 tsk söndersmulad basilika
1 tsk söndersmulad oregano
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 burk hela tomater, ca 400 g
1 lagerblad
½ tsk salt
1 msk maizena- eller potatismjöl
hackad persilja
strimlat apelsinskal
Putsa köttet och skär skivorna jämna. Lägg dem i en skål. Blanda samman apelsin- och citronsaft med kryddorna och häll blandningen över köttet. Låt det stå på kallt ställe minst 6 timmar, gärna längre. Vänd skivorna någon gång.
Ta upp köttet ur marinaden och torka av det. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn köttskivorna väl på bägge sidor. Lägg dem i en gryta och häll över marinaden. Vispa ur stekpannan med spadet från tomaterna. Låt det koka ihop något och häll det tillsammans med tomaterna över köttet i grytan. Tillsätt lagerblad och salt. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 15 minuter eller tills det känns mört.
Rör ut mjölet i litet kallt vatten och rör ned redningen i grytan. Låt rätten sjuda upp. Strö över persilja och strimlat apelsinskal. Servera rätten direkt ur grytan.
Bella
|
|