|
|
Herrgårdsstek (6 port)
Herrgårdsstek (6 port)
800 g nötkött utan ben eller 1-1½ kg med ben
(50 g späck eller bacon)
2 msk smör eller margarin
1 lök i klyftor
1 morot i skivor
6 ansjovisfiléer
1 msk sirap
2 msk vinäger
½ tsk salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1½ dl vatten eller buljong
Torka köttet väl och späcka det med tunna strimlor späck eller bacon. Kan uteslutas, men gör steken saftigare. Smält smöret och bryn köttet väl på alla sidor i en stekgryta. Bryn också lök och morötter försiktigt vid sidan om steken. Tillsätt ansjovis, sirap, vinäger, salt och peppar. Efterstek i ugn (175°) eller ovanpå spisen 1½-2 tim. Ös steken några gånger med skyn. Späd med vatten eller buljong om det behövs. Skär köttet i tunna skivor vid serveringen.
Sås: Späd skyn med vatten till 4 dl. Red av med 2 msk vetemjöl. Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med salt och peppar och tillsätt ½ dl grädde.
|
|