|
|
LAX PÅ SAMSÖSÄTT
LAX PÅ SAMSÖSÄTT
1 hel laxöring; ca 1,5 kg
250 gram champinjoner
2 stycken ägg
3 matskedar senap,stark svensk
ströbröd
smör
salt
peppar
diverse kryddor efter eget val
Gör så här
Laxöringen filéas.
Filéerna gnides med grovt salt och får därefter dra 1-1 1/2 timme i
kylskåp.
Så sköljes de lätt och torkas av.
Vitan från 2 ägg vispas samman med 2-3 matsked(ar) stark senap och hackade champignoner blandas i.
Så tar vi ett eldfast fat, smörjer det med olja invändigt och lägger en
filé i botten med köttsidan uppåt.
Klicka på rikligt av senap/champignon blandingen. Den andra filén läggas
ovanpå, med köttsidan nedåt och så att, att stjärtdelen ligger mot
bröständen.
Nu vispas äggula och hälles över, ströbröd ovanpå allt och kryddor efter
eget val.
Så sättes den i ugnen - 225 gr i 30-35 minuter - och serveras så med
sparrispotatis, sallad och bernaisesauce, om det skall vara helt korrekt.
Annars en mager sås, men den skall smaka av något, laxen skall ha mothugg. En härlig rätt!
4 pers
|
|