|
|
Viltsås, svamp
Saxat från Ica-kuriren:
På torkade trattkantareller blir såsen perfekt till en bit stekt kött, till exempel pannstekt grisfilé eller till ugnsstek av älg eller hjort. Samma sås på rödgul trumpetsvamp eller karljohanssvamp höjer smaken på kyckling eller kassler, då med dragon som krydda i stället för enbär och svarta vinbär.
4 port
Ingredienser
# 10-15 g torkade trattkantareller
# 1 dl finhackad gul lök
# 1 klyfta vitlök, pressad
# 2 msk olja eller smör
# 2 msk vetemjöl
# 1 1/2 dl vatten
# 2 dl matlagningsgrädde 15%
# 8 enbär, krossade
# 1/2 tärning svamp- eller hönsbuljong
# 1/2 tsk salt
# 1/2 tsk vitpeppar
# 1/2 msk soja
# ev 1 msk svartvinbärsgelé eller rårörd saft av svarta vinbär
Smula torkad svamp fint, eller krossa dem till pulver i mortel. Fräs svamp med lök och vitlök i matfett i en kastrull på svag värme tills löken är mjuk. Rör ner vetemjöl.
Höj värmen, rör ner vatten, grädde, enbär och buljong i kastrullen och koka upp. Låt såsen småkoka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och eventuellt vinbärsgelé eller -saft. Späd med mer vatten om såsen känns för tjock. Den ska dock vara krämig.
|
|