|
|
MAT/Tinas Fish and chips (4 port)
MAT/Tinas Fish and chips (4 port)
4 st torskfiléer, ca 800 gr
2 st ägg
2 dl mjöl
2 dl ströbröd
3 dl olja
salt och svartpeppar
300 g potatis
4 st palsternackor
1 dl olja
2 st äggulor
1 msk fransk senap
2 dl olja
5 st vitlöksklyftor
3 st ansjovisfiléer
1 dl crème fraiche
3/4 dl dill
salt och svartpeppar
1/2 st isbergssallatshuvud
4 st citronklyftor
Börja med chipsen då de tar längst tid. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär i 1 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem i vatten för att skölja av stärkelsen. Skala palsternackorna och skär även dem i 1 1/2 cm tjocka stavar. Låt potatisen torka på lite hushållspapper innan du lägger den tillsammans med palsternackorna på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 35 minuter, känn med kniv så att potatisen är färdig. Rör om då och då för att få jämn tillagning. Rosta skalade vitlöksklyftor i lite olja tills de är gyllenbruna. Hacka vitlöksklyftorna och ansjovisen. Blanda äggulor och senap. Droppa ner oljan lite i taget, vispa hela tiden. Rör ner vitlök, finhackad ansjovis, crème fraiche och grovhackad dill, smaksätt med salt och svartpeppar. Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Häll olja i en vid panna. Det ska vara ca 1 cm olja i pannan. Värm upp den till 160-180 grader. Vänd fisken i mjöl, doppa den i ägg och slutligen i ströbrödet. Salta och peppra. Lägg ner fisken i oljan och fritera den gyllenbrun, ca 2 minuter på varje sida. Det ska "spraka till" när fisken landar i stekpannan, då är det lagom temperatur. Lägg upp den färdigstekta fisken på papper så överflödig olja kan rinna av. Vik 4 strutar av tidningspapper. Lägg lite finskuren isbergssallat i botten av struten, sedan chipsen och till sist fisken. Toppa med en stor sked sås och slutligen en klyfta citron. Ät genast.
Receptet är från MAT/Tina
|
|