Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
1 klick smör
1,2 kg benfri nötstek av fransyska eller innanlår
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
1 msk rödvinsvinäger
3 dl vatten
Sås:
5 dl silad sky + vatten
½ dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Fräs upp fettet i en rimlig gryta. Bryn köttet väl runt om. Stick i en stektermometer i tjockaste delen. Skala lök och morot och skär i bitar. Lägg i grytan och låt steka med en stund. Lägg i övriga ingredienser. Häll på lite vatten och låt allt steka på svag värme under lock. Häll på lite mer vatten om det skulle behövas. Det får inte koka torrt. Vänd köttet några gånger under tiden. Köttet är klart när stektermometern är uppe i 70-75°. Brukar ta drygt en tim. Tag upp steken och låt den vila cirka 15 min innan den skärs upp i tunna skivor.
Gör såsen: Sila skyn, späd med vatten. Blanda i mjöl och grädde och låt koka 4-5 min på svag värme. Vispa ofta och kraftigt. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis, gröna ärter, vinbärsgelé och saltgurka.